СЛЕД СТЕРОИДНА ТЕРАПИЯ

Home / СЛЕД СТЕРОИДНА ТЕРАПИЯ

Независимо от диета, хранене , добавки и упражнения, тялото винаги се опитва да запази равновесие, състояние, известно като хомеостаза. По време на цикъл с анаболни препарати – когато нивата на хормоните се повиши, тялото ще намали собственото производство на хормони, за да се опита да поддържа нормални нива. Веднъж след края на цикъла, тялото може да произвежда по-ниски от нормалните нива на хормони за определен период от време, и това може да доведе до загуба на мускулна маса и други нежелани странични ефекти. Терапия след цикъл е един от най-добрите начини да се гарантират запазване на тегло и напредък от анаболен цикъл без странични ефекти, тя (терапията)е и най- често пренебрегвана част от процеса.

След циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT) е най-безопасният и най-ефективният начин за възстановяване на хормоналните системи на организма към нормалните нива като същевременно се запази мускулната маса и не се позволява увреждане на ендокринната система след анаболен цикъл. След употреба на стероиди, много потребители изпитват ” катастрофа след цикъл”, спад в нива на ключови хормони – включително тестостерон – необходим за поддържане на новосъздадената мускулната тъкан. По-ниските нива на тестостерон означава повишен естроген и кортизол, това води до загуба на протеин, който заплашва да разруши нова мускулна тъкан.

Тялото може в крайна сметка да регулира хормоните обратно към нормалните нива отново, но това може да отнеме до шест месеца, през което време новата мускулна тъкан най-вероятно ще бъде загубена. Не взимането на мерки, за да се гарантира бързо възстановяване на хормоналната система носи със себе си риск от дългосрочно увреждане на ендокринната система.

Има няколко различни мнения за програми на след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT), които могат да бъдат използвани. Въпреки това, експертите са съгласни, че СЦТ трябва да бъде програма на няколко терапии, които работят заедно, за да се осигури бързо и ефективно възстановяване. Мулти-компонентната програма на след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT)  трябва да продължи около четири седмици и могат да включват селективни естроген-рецепторни модулатори и инхибитори на ароматаза .

СЕРМ(селективни естроген-рецепторни модулатори) блокират ефекта на естрогените на клетъчно ниво и ги повишават другаде в тялото. Това е най-важния от всички компоненти, тъй като те подкрепят здравата функция на половите органи, които често могат да губят функционалност, като страничен ефект от анаболните цикли. Ароматазните инхибитори понижават нивата на естроген с цел да предизвикат отделянето на повече тестостерон . Много от тях, обаче не реагират добре със СЕРМ, така че е важно да изберете най-подходящия при използването им в комбинация:

Едни от най-често използваните продукти при след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT) са Нолвадекс(тамоксифен цитрат)Кломид и Прегнил.

Защо бодибилдърите използват  Кломид?

Кломид е генерично наименование за Кломифен цитрат и синтетичен естроген. Той се предписва за медицинско подпомагане на овулацията при нисък женски фертилитет. Друго родово име е Serophene. Повечето анаболни стероиди, особенно андрогени, потискат собственото производство на тестостерон в организма. Когато един културист спре стероиден цикъл, естественото производство на тестостерон е нула и нивата на взетите стероиди, в кръвта намаляват, следователно тялото е в състояние на катаболизъм и като резултат много от мускулната тъкан, която е натрупана по време на цикъла сега ще бъде загубена.

Кломида стимулира хипоталамуса, от своя страна е стимулант на хипофизната жлеза (известена още като хипофиза ), за да освободи гонадотропни хормони. Гонадотропните хормони са фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH – известен като хормон стимулиращ интерстициалните клетки (ICSH)). FSH стимулира тестисите да произвеждат повече тестостерон, LH ги стимулира да отделят повече тестостерон .

Този механизъм за обратна връзка е известен като оста хипоталамус-хипофиза-тестиси (HPTA), и води до повишаване на нивата на тестостерон и собствено производство в кръвта на тялото се увеличава до частично компенсиране на намаляващите нива на екзогенни стероиди. Това е от жизненоважно значение, за да сведат до минимум загубите на мускул след цикъл .

Не всички стероиди предизвикват изключване на механизма за обратна връзка. Всеки човек е различен и вие също трябва да вземете предвид колко дълго сте използвали стероиди и в каква доза, за да се определи дали имате нужда от Clomid или не.

Clomid също работи като анти-естроген. Тъй като това е слабо синтетичен естроген, който се свързва с клетките на естрогенните рецептори и блокира естрогена в кръвта. Това намалява отрицателните ефекти като гинекомастия и задържане на вода, които могат да бъдат резултат на тестостерон ароматизиран в естроген .

Техният ефект, като анти-естрогени е доста слаб все пак и не трябва да се разчита, ако ще използвате андрогенни стероиди, които ароматизират с бързи темпове, или ако сте предразположени към гинекомастия. Arimidex и Nolvadex (Tamoxifen) са далеч по-ефективни анти-естрогени .

 

Използването на  Кломид по време на цикъл

Когато използваме анаболни стероиди нивото на андрогените в организма се повишава и кара андрогенните рецепторите да стават все по-силно активни , и чрез HPTA функцията се сигнализира на нашите тестиси да спрат да произвеждат тестостерон. По време на цикъл тялото има много по-високи от нормалните нива на андрогени и докото това ниво е достатъчно високо , Кломид няма да ви помогне да запазите естественото производство на тестостерон.

Някои бодибилдъри използват Кломид по средата на цикъла когато използват тежки адрогени, въпреки че и те не са много сигурни дали е имало никаква полза, поради количеството стероиди, които те използват. Следователно  единствената цел на кломид по време на цикъл е като анти-естроген.